Dăm startul campaniilor de colectare a deșeurilor voluminoase și DEEE în Mărginimea Sibiului!
După zona Agnita și municipiul Sibiu, a venit rândul localităților din Mărginimea Sibiului să se debaraseze de deșeurile voluminoase, electrice și electronice. Începe campania gratuită de colectare în orașele Săliște, Miercurea Sibiului și localitățile învecinate!
În perioada 23 – 30 octombrie 2021 compania Soma organizează o nouă campanie specială dedicată orașelor Săliște, Miercurea Sibiului și localitățile Vale, Galeș, Aciliu, Amnaș, Sibiel, Fântânele, Săcel, Mag, Miercurea Băi, Apoldu de Sus, Dobârca, Apoldu de Jos, Sângătin, Ludoș, Gusu, Tilișca, Rod, Poiana Sibiului și Jina.
Două modalități diferite de colectare a deșeurilor voluminoase și DEEE
Sibienii din zona Mărginimii Sibiului, care locuiesc la casă, vor scoate deșeurile voluminoase și cele electrice/electronice în fața casei, lângă bordură, conform programului de mai jos. Spre exemplu, dacă locuiți în satul Vale, veți scoate deșeurile de mari dimensiuni în fața porții marți, 26 octombrie 2021. Vă rugăm să vă asigurați că sunt scoase încă de la prima oră a dimineții, respectiv ora 07.00. Dacă locuiți în Poiana Sibiului sau Jina, le veți scoate sâmbătă dimineața, în 23.10, sau în seara precedentă.
Mașina Soma va trece prin fața fiecărei case și le va ridica gratuit, urmând ca acestea să ajungă la Stația de Sortare din Rusciori, unde vor fi dezasamblate și reciclate parțial (acolo unde se poate, se va recicla lemnul, metalul, componentele electrice și eletronice etc).
Sibienii din Săliște și Miercurea Sibiului care locuiesc în zonele de blocuri sunt rugați să depoziteze deșeurile de care nu mai au nevoie la platformele publice de colectare din apropierea blocului lor, conform aceluiași program. Astfel, dacă locuiesc la bloc în Săliște, pe Strada Băii (stradă care corespunde Zonei 1), voi scoate deșeurile la platforma publică de colectare de lângă blocul meu în data de 26.10.2021, la prima oră a dimineții sau cu o seară înainte.
Săliște ZONA 1:Străzile Cățănaș, Foltești, Grui, Ioan Moga, Livezii, Memorandiștilor, Reuniunea Meseriașilor, Spitalului, Vale, Victor Iliu, Vâlcel.
Săliște ZONA 2: Străzile Brata, București, Băii, Dealului, Intrarea Pălărierilor, Luncii, Octavian Goga, Oprea Miclăuș, Șipotului.
Săliște ZONA 3: Străzile Câmpului, D.D.Roșca, Gării, Intrarea Pâraua, P-ța Morii, Parc Nicolaie Mențiu, Pazului, Piatra Albă, Podului, Râului, Sub Vii, Taberei, Torniței, Târgului, Tăbăcarilor, Zăvoi, Șteaza.
Ce deșeuri se colectează?
În campania de față se vor colecta deșeurile voluminoase și DEEE. Le vom explica pe fiecare pe rând.
Deșeurile voluminoase sunt deșeurile solide de mari dimensiuni care nu pot fi depozitate în containerele și igluurile normale de deșeuri și nu pot fi transportate de mașinile obișnuite care colectează deșeurile reciclabile și reziduale.
Exemple de deșeuri voluminoase:
- mobilier de grădină: scaune, mese, figurine, cuști de animale;
- mobilier din locuințe: dulapuri, mese, scaune, canapele, paturi, saltele, fotolii, tablouri, lustre.;
- jucării de mari dimensiuni: tobogane, piscine hobby, biciclete, trotinete, tractorașe și mașinuțe de jucărie;
- elemente de stolerie (confecționate de tâmplar): tocuri, uși, ferestre;
- obiecte de mari dimensiuni pentru recreere/joacă/întreținere corporală, cum ar fi: leagăne, cărucioare copii, balansoare, mese de masaj;
- obiecte textile: covoare, preșuri, carpete etc.
Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt toate echipamentele din casă pe care le alimentăm la priză și care la un moment dat s-au stricat sau vrem să le înlocuim cu altele noi. Acestea se colectează separat față de restul deșeurilor și se pot preda în cadrul acestei campanii, pentru a fi reciclate, alături de deșeurile voluminoase.
Exemple de deșeuri DEEE:
- televizoare, aparate radio;
- cuptoare cu microunde, uscătoare de păr, frigidere, aspiratoare;
- telefoane, calculatoare etc (orice echipament care se alimentează la priză).
Deșeurile voluminoase și cele DEEE fac parte din categoria deșeurilor speciale, care nu se aruncă în niciunul dintre recipientele uzuale de colectare de la case sau blocuri. Din aceeași categorie fac parte și deșeurile periculoase (care vor fi colectate în cadrul unei campanii dedicate) și deșeurile din construcții și reamenajări (care se colectează contra-cost de către operatorul Soma).
Astfel, puneți deoparte bateriile și acumulatorii uzați, medicamente expirate, pesticidele, insecticidele, îngrășămintele chimice, stingătoarele de incendiu, lacurile și vopsele uzate, cleiurile și adezivii, combustibilii, uleiururile și lichidele de frână, lubrifianții, dozele de spray & recipienții sub presiune care încă au conținut, materiale de lustruire etc – ACESTE TIPURI DE DEȘEURI NU DE VOR COLECTA ÎN CAMPANIA DE FAȚĂ.
Vă reamintim că deșeurile periculoase nu se aruncă alături de alte deșeuri întrucât pot produce poluare gravă a solului, apelor subterane, animalelor și în final a omului.
Pentru mai multe detalii despre campanie, vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook (Soma Săliște) sau să ne contactați la numărul de telefon local: 0371/ 445475.
Un mediu curat este muncă de echipă. Împreună pentru un Sibiu Verde!