Curățenia de toamnă: Soma colectează gratuit deșeurile voluminoase și DEEE
În perioada 18 – 22 octombrie 2021, sibienii se pot debarasa în mod responsabil și gratuit de mobilierul vechi și alte deșeuri voluminoase, alături de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE).
Campania se adresează municipiului Sibiu, urmând ca în 29 octombrie să fie organizată o campanie similară în Cisnădioara, iar la finalul lunii, între 23 – 30 octombrie, să vină rândul orașului Săliște alături de localitățile limitrofe.
În cadrul campaniei care începe săptămâna următoare în Sibiu, deșeurile voluminoase și DEEE vor fi ridicate în două modalități diferite:
- pentru zonele de case: se ridică din poartă în poartă, în ziua de colectare a deșeurilor reziduale
- pentru zonele de blocuri: sibienii sunt rugați să depoziteze deșeurile de care nu mai au nevoie la platformele publice de colectare din apropierea blocului lor, conform programului de mai jos:
Astfel, pentru sibienii care locuiesc în cartierele de blocuri din Hipodrom, spre exemplu, deșeurile voluminoase și DEEE vor fi ridicate în ziua de luni, 18 octombrie. În următoarea zi, marți – 19 octombrie 2021, sunt rugați să scoată deșeurile de care doresc să se debaraseze lângă platformele publice de colectare sibienii din cartierele Vasile Aaron, Broscărie, Lazaret și Gușterița.
Miercuri, 20 octombrie, este programată ridicarea deșeurilor voluminoase și DEEE din zonele Gară și Terezian, iar joi, 21 octombrie, a celor din Țiglari și Turnișor. În ultima zi lucrătoare a săptămânii, vineri, 22 octombrie, sunt rugați să își aducă deșeurile voluminoase și electrice/electrocasnice lângă platforme sibienii din cartierele Ștrand și Valea Aurie.
Sibienii care locuiesc la case sunt rugați să scoată la poartă deșeurile de mari dimensiuni, lângă bordură, în ziua în care pe strada lor este programată ridicarea deșeurilor reziduale (pubela neagră). Dacă în cartierul dvoastră deșeurile reziduale se ridică în fiecare zi de vineri, atunci vineri, 22 octombrie, veți scoate și mobilierul vechi și electrocasnicele defecte la poartă, pentru a fi ridicate gratuit de personalul Soma.
Ce sunt deșeurile voluminoase?
Deșeurile voluminoase sunt deșeurile solide de mari dimensiuni care nu pot fi depozitate în containerele și igluurile normale de deșeuri și nu pot fi transportate de mașinile obișnuite care colectează deșeurile reciclabile și reziduale.
Printre exemplele de deșeuri voluminoase care vor fi ridicate în această campanie se numără mobilierul de grădină, cel din locuințe, jucării de mari dimensiuni, elemente de stolerie, instalații de fitness, joacă sau întreținere corporală, dar și obiecte textile de mari dimensiuni.
Exemple de deșeuri voluminoase:
- mobilier de grădină: scaune, mese, figurine, cuști de animale;
- mobilier din locuințe: dulapuri, mese, scaune, canapele, paturi, saltele, fotolii, tablouri, lustre.;
- jucării de mari dimensiuni: tobogane, piscine hobby, biciclete, trotinete, tractorașe și mașinuțe de jucărie;
- elemente de stolerie (confecționate de tâmplar): tocuri, uși, ferestre;
- obiecte de mari dimensiuni pentru recreere/joacă/întreținere corporală, cum ar fi: leagăne, cărucioare copii, balansoare, mese de masaj;
- obiecte textile: covoare, preșuri, carpete etc.
Ce sunt deșeurile electrice și electronice (DEEE)?
Deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt toate echipamentele din casă pe care le alimentăm la priză și care la un moment dat s-au stricat sau vrem să le înlocuim cu altele noi. Acestea se colectează separat față de restul deșeurilor și se pot preda în cadrul acestei campanii, pentru a fi reciclate, alături de deșeurile voluminoase.
Exemple de deșeuri DEEE:
- televizoare, aparate radio;
- cuptoare cu microunde, uscătoare de păr, frigidere, aspiratoare;
- telefoane, calculatoare etc (orice echipament care se alimentează la priză).
Deșeurile voluminoase și cele DEEE fac parte din categoria deșeurilor speciale, care nu se aruncă în niciunul dintre recipientele uzuale de colectare de la case sau blocuri. Din aceeași categorie fac parte și deșeurile periculoase (care vor fi colectate în cadrul unei campanii dedicate) și deșeurile din construcții și reamenajări (care se colectează contra-cost de către operatorul Soma).
Astfel, puneți deoparte bateriile și acumulatorii uzați, medicamente expirate, pesticidele, insecticidele, îngrășămintele chimice, stingătoarele de incendiu, lacurile și vopsele uzate, cleiurile și adezivii, combustibilii, uleiururile și lichidele de frână, lubrifianții, dozele de spray & recipienții sub presiune care încă au conținut, materiale de lustruire etc – ACESTE TIPURI DE DEȘEURI NU DE VOR COLECTA ÎN CAMPANIA DE FAȚĂ.
Vă reamintim că deșeurile periculoase nu se aruncă alături de alte deșeuri întrucât pot produce poluare gravă a solului, apelor subterane, animalelor și în final a omului.
Pentru mai multe detalii și informații, vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook (Soma Sibiu) sau să ne contactați la numărul de telefon al dispeceratului: 0269 988.
Un oraș curat este muncă de echipă. Împreună pentru un Sibiu Verde!